Farma Fox Meadows
Romantický meandr řeky Sázavy, pro českou krajinu trochu netypické pastviny poseté stromy, celoročně se volně pasoucí stáda masných plemen, území více jak 30 let nedotčené chemií či jinými „výdobytky“ moderního zemědělství.
To je první, co uvidíte, když navštívíte rodinnou farmu Fox Meadows. Děláme věci trochu jinak než většina ostatních a máme velkou radost, že to naši zákazníci oceňují.

Vše je přirozené
Už jste si někdy všimli na etiketě ve vašem lokálním supermarketu na balíčku masa informace, že zvíře bylo vykrmeno třeba v Belgii, poraženo v Polsku a rozbouráno ve Španělsku? Zní to šíleně? Ano, ale mnohdy to tak je.
Takový kus masa prokřižuje celou Evropu na rumunském kamionu, než se dostane na váš stůl. U nás ve Fox Meadows se skot narodí, vypase, porazí, vystaří, rozbourá a zabalí v jednom údolí řeky Sázavy. Vzdušnou čarou procestuje co, 500 metrů? Lepší? My myslíme, že určitě!

Vše pod naší kontrolou
U nás ve Fox Meadows chováme zvířata už řadu let, a dlouho jsme hledali rozumný obchodní model. Nejdříve jsme prodávali živá zvířata do zahraničí. Nešlo to, to co při přepravě na velké vzdálenosti prožívala, toho jsme nechtěli být součástí.
Pak jsme vozili na blízká jatka a prodávali obchodníkům celé čtvrtě. Ani to ale neodpovídalo naší filozofii. Tak jsme to udělali jinak. Řekli jsme si, že cesta je nebýt na nikom závislí, nenechat se tlačit obchodníky, je lepší si vše zařídit sami a obsáhnout celý koloběh od narození telete, přes pastvu, porážku a zpracování. Postavili jsme vlastní jatka, stařírnu a bouránu masa.
Teď je vše na jednom místě a my máme celý proces pod kontrolou. Přeskočili jsme všechny mezičlánky a naše maso teď prodáváme napřímo - několika dobrým řeznictvím a restauracím, ale zejména přímo koncovým zákazníkům přes náš e-shop. A že jsou zákazníci spokojení a vrací se, to nás moc těší.

Naše zvířata
Na farmě Fox Meadows chováme jen masná plemena. Máme nepřešlechtěná plemena ze Skotska a to Galloway, Aberdeen Angus a Hereford. Jsou to odolná zvířata, která si po většinu roku vystačí sama.
Mají celoročně přístup na pastvu i do stáje, tam ale moc nechodí – nejčastěji když je velké vedro. Když naopak mrzne až praští, jsou klidně venku na sněhu a tváří se spokojeně :-)

Méně je někdy více
Už vám někdy chovatel masného skotu řekl, že je dobré jíst méně masa? Vsadím se, že nikoli. Chov skotu a výroba masa je objektivně životní prostředí zatěžující odvětví, zvláště pak ve formátu obřích farem s tisíci kusy na malém prostoru.
Nestálo by za to spotřebu omezit, ale soustředit se místo množství na kvalitu? Zajímat se, jak zvířata před tím než je z nich steak žila, jak a čím byla krmená, co se dělo při jejich porážce? Když si tyto otázky položíte, obří velkochovy nebudou mít ani na jednu z výše uvedených věcí uspokojivou odpověď. Malé rodinné farmy, kde mají majitelé vztah k půdě i zvířatům, to je ale jiný svět k objevování!

Porážka
Pokud jíte maso, akceptujete i to, že před tím musí nějaký tvor zemřít. Kdybychom byli býložravci, pak takové dilema neřešíme, ale my nejsme. A pak je důležité, za jakých okolností k porážce dochází. Jestli je to brutální akt na vystresovaných zvířatech, často transportovaných na velké vzdálenosti a pak trýzněných dlouhým čekáním.
Zakládáme si na tom, že ve Fox Meadows to tak není. Zvířata jsou klidná a přicházejí přímo z pastvy, do posledního okamžiku netuší, co se děje a pak jsou ve zlomku vteřiny omráčena. Až si příště vezmete ve vašem supermarketu do ruky balíček masa, položte si otázku, jak probíhala porážka? Pokud je to pro vás důležité, tak ve Fox Meadows vám garantujeme, že je to bez stresu či utrpení.

Proč stařené maso
Stařené maso je ke konzumaci výrazně vhodnější než čerstvé. Ve stařírně je maso několik týdnů v přísně regulovaném prostředí, kde je stálá teplota i vlhkost, proudí vzduch a bakterie likviduje UV lampa.
Maso zkřehne a výrazně se zlepší jeho senzorické vlastnosti. Odpaří se z něj většina vody – v procesu zrání ztratí 10 až 15% původní váhy – takže kupujete maso a ne vodu.

Co pro nás znamená ekologické zemědělství
Pro nás ve Fox Meadows je to přirozenost, nic jiného si nakonec ani neumíme představit. Ignorujte takové ty závistivé bonmoty, jako že bio zemědělec je ten, co také hnojí chemií, ale jen v noci.
Většina bio zemědělců to má jako my a dělají to z přesvědčení a srdcem. Ale bio zemědělství není jen o absenci chemie, je to i o respektu ke krajině a k chovaným zvířatům. Klade se důraz na velkorysý životní prostor pro ně, žádné přeplněné fabriky na maso.
U nás mají zvířata celoroční přístup na pastvinu, nebo do stáje, když chtějí, býk je celoročně u stáda, žádné „plánované rodičovství“, ale přirozený chod života. A součástí takové přirozenosti je i porážka, která probíhá přímo na farmě, bez stresujícího transportu, klidně a rychle.

Velkochovy
Fenomén doby. Supermarkety chtějí víc vydělat, tak tlačí na dodavatele, přeci si nesníží vlastní marži, že. Ti malí to nezvládnou, je třeba úspor z rozsahu. A tak se zvětšuje a koncentruje. Stovky, tisíce, desetitisíce zvířat na jednom místě. Pastva?
Ani náhodou, průmyslové granule z kdovíčeho vyrobené na druhém konci světa jsou levnější. Zvířata v absolutně nepřirozeném prostředí, trpící a stresovaná, životní prostředí zasažené velkofarmou, zdevastované komunity v okolí.
Nedává to smysl? Ne, ale nikoho to moc nezajímá, hlavně že je vepřové v supermarketu levné. Vyskočte z té spirály a chtějte pro sebe i pro zvířata něco lepšího. Hledejte malé poctivé farmáře, obětujte kus svého komfortu za kvalitu.

Maso okamžitě, nebo si radši chvíli počkám?
Rozmach dovážkových služeb, kdy uděláte pár kliků doma a za 2 hodiny přijede šťavnatý steak – nejspíš z Argentiny - je logický a úspěch takového modelu je nepopiratelný. Jenže malý farmář takovému modelu nedokáže konkurovat.
Nakupovat u nás není pro každého – pokud chcete kliknout a za dvě hodiny grilovat, to neumíme. Ale ti zákazníci, které zajímá, co jedí, jak to před tím žilo a jak to zasáhlo životní prostředí, ti u nás najdou uspokojivé odpovědi.
A teď je třeba jen uvážit, co je pro vás důležitější – mít ihned cokoli, nebo trochu plánovat, zpomalit a pak si vychutnat opravdové kvalitní a chemií nezasažené maso?